HorseSence

Forsiden arrow Vores heste arrow Famoso CLXII
Famoso CLXII PDF Udskriv E-mail

se flere fotoNavn: Famoso CLXII
Kaldenavn: Famoso
Race: Pura Raza Española
Reg.Nr: 724015070118938
Køn: Vallak
Født: 07-05-2007
Stangmål: 158 cm.
Farve: Sort.
Temperament: rar, venlig og super stabil. 

Allerede for flere år siden var vi den første rideskole i Danmark med Pura Raza Española som skoleheste. Inden for denne race er den sorte farve en sjældenhed og det har derfor gennem flere år været et brændende ønske at kunne tilbyde dette til vores ryttere.

Klik på foto!
Klik på foto!
Klik på foto!
Klik på foto!
Klik på foto!
Klik på foto!
Klik på foto!
Klik på foto!
Klik på foto!

Pura Raza Española er kendetegnet med en lang rund og meget muskuløs krop, dette har afgørende betydning for hestens kapacitet, og muliggør (sammen med en godt bygget bagpart og en temmelig kort ryg) denne races fantastiske evne til samling, hvilket giver mulighed for næsten legende let, at udfører de vanskeligste lektioner i den høje skole.

Type: let hest. 
Oprindelse: Spanien. 
Udbredelse: Europa, Amerika, Australien, Afrika, Asien. 
Blod: Varmblod. 
Egenskaber: Dressur
Temperament: Intelligent, temperamentsfuld, samarbejdsvillig. 
Farve: Alle rene farver, skimmel er det mest almindelige. Broget accepteres ikke. 
Stg: Hopper min.: 150 cm; Hingste min.: 152 cm - men ses helt op til 168 cm.


Racebeskrivelse
Eksteriørbeskrivelse:
Hovedet skal være af medium længde, retvinklet og fint med lige eller svag konveks (udadbuet) næseryg. Panden er bred og plan eller svagt buet. Ørene skal være velansatte og øjnene store med et vågent blik. Halsen er let buet, muskuløs og af mellem længde. Man, hale og pandelok er kraftige. Kroppen er velproportioneret og muskuløs med en kort lænd og lavt ansat hale. Den findes i farverne skimmel (85%), brun (10%) og sort (5%). Rød er for nyligt blevet godkendt, mens farverne palomino og broget ikke accepteres. P.R.E. hestene har ikke ændret sig væsentligt igennem århundrede, men er ved at nærme sig et højere stangmål.

Historie:
Man mener, at den spanske hest nedstammer fra den Iberiske hest, som også er stamfar til Lusitanoen, der er den portugisiske hesterace. I 1471 grundlagde Kong Felipe II et stort stutteri i Cordoba, hvor han opkøbte de bedste hopper, der kunne opdrives i Spanien. Det kostede svimlende summer at bygge stutteriet, opkøbe heste og ikke mindst holde stutteriet. Kong Felipe II måtte da også finde på mange undskyldninger for sit store pengeforbrug, for ikke at falde i unåde.

En munkeorden, Khartuserne, er også skyld i at racen blev reddet fra udslettelse. Krigene gjorde indhug i hestebestanden, så munkene samlede de bedste hopper og bevarede en gammel blodlinie som eksisterer den i dag. Heste med rene Khartuser - eller Cartujano - blodlinier er i høj kurs og anses som noget af det fineste indenfor racen. Hestene er brændemærket med tegningen af et stangbid, (ligner et H) med eller uden et C over stangen.

Takket være Kong Felipe II og, ikke mindst, Khartuser munkene er det lykkes at holde denne gamle hesterace ren i mere end 500 år. Den dag i dag er det muligt at føre stamtræet på en ren P.R.E. flere hundrede år tilbage.

P.R.E. hesten er blandt andet stamfar til to af vores nutidige danske hesteracer: Frederiksborgeren og Knabstrupperen. Frederik II (1534-1588) grundlagde et stutteri på Frederiksborg slot og skabte racen Frederiksborger på basis af hovedsageligt spanske heste. Resultatet blev en yderst populær ridehest der havde succes over hele Europa. De skimlede eller hvide blev brugt ved det kongelige hof som køreheste.

Knabstrupperen blev grundlagt ud fra et stod spanske hopper, som kan føres tilbage til ca. 1671. Hopperne blev kaldt Tigerhestene på grund af deres usædvanlige plettede skind. Under avlsarbejdet lykkedes det ikke at bibeholde pletterne og avlen gik i stå. Senere købte en slagtermester Flæbe en hoppe af en spansk adjudant, som var udstationeret i Danmark under Napoleonskrigene. Herefter lykkedes det at få det plettede udseende tilbage til knabstrupperen, det udseende som vi ser den dag idag.

 
Næste >